IMRE MCQ Pdf – imre 100 Mcq Pdf free Download

Spread the love

IMRE MCQ Pdf – नमस्कार दोस्तों आज की इस Post मे हम आपको IMRE के Top 100 ऐसे IMRE MCQ Pdf Provide करने वाले है जो कल Exam मे आ सकते है बस आपसे यही कहूँगा एक बार इस Post को जरूर पढ़ ले

यदि आपने इस Post को एक बार भी पढ़ लिया तो आपको ये idea मिल जाएगा की इस post मे कौन से Question है और क्या इनमे से कोई Question Exam मे आया है या नही ।

यहाँ पर दिये गए सभी Mcq का पीडीएफ़ आपको telegram channel पर मिल जाएगा ।

IMRE MCQ Pdf
IMRE MCQ Pdf free Download

Table of Contents

IMRE MCQ Pdf Start Now

1.Which material can be used upto a temperature of 130 degrees celsius?

●     Mica

●     Cotton

●     Synthetic resin

●     All of these

Ans-A

2. Which alloy is used as electrical resistance alloy?

●     Nickel alloys

●     Nickel chromium alloys

●     Ferro nickel alloys

●     Only a and b

●     All of these

Ans – E

3. What is the purity of electricity graded aluminium?

●     95%

●     98.3%

●     99.5%

●     97.5%

Ans-C

4. What is meant by Equaliser bus?

●     The best connecting series fields in parallel

●     The bus connecting series fields in series

●     The bus connecting shunt fields in parallel

●     The best connecting shunt field in series

Ans-A

5. Which among the following application uses ward Leonardo method of speed control?

●     Rolling mills

●     Collierty windings moter

●     Lifts and elevators

●     Only a) and b)

●     All of above

Ans – E

6. Which type of enclosure is provided for DC Motors used in coal handling plants?

●     Screen Protected

●     Open type

●     Totally enclosed fan cooled

●     Drip proof

Ans-C

7.  which among these is the application  of Universal Motors?

●     Vacuum cleaners

●     Fans

●     Hair dryers

●     Washing machines

Ans -A

8. What is the typical value of the capacitor is used in Capacitor start capacitor run induction motor?

●     5micro F

●     40 micro F

●     300 micro F

●     1000 micro F

Ans-C

9. What is the use of current transformer?

●     Stepping up AC current

●     Measuring and protection

●     Stepping down AC current

●     Both B and C

●     All of these

10. At what angle difference in the main winding and the start winding separated in a split Phase capacitor start induction motor?

●     45 ° Electrical

●     90° Electrical

●     45° Electrical

●     90° mechanical

Ans-B

11. What material is used for the manufacture of brushes in DC Motors?

●     Lead

●     Copper

●     Graphite

●     All of these

Ans- C

12. Which among these devices are used to protect low voltage induction motor?

●     HRC fuse

●     Contactor starter

●     Thermal overload relay

●     All of these

Ans – D

13. Tap changing Transformer are used for?

●     Stepping up the voltage

●     Stepping down the voltage

●     Both stepping up and stepping down the voltage

●     Supplying low voltage current power instruments

Ans-C

14. An ammeter is a ….. instrument?

●     Absolute instrument

●     Secondary  instrument

●     Recording instrument

●     Integrating instrument

Ans- B

15. For what voltage is twin conductor bundle used in India?

●     220 KV

●     330 KV

●     500 KV

●     750 KV

Ans – C

16. Which of the following machine will be preferred to charge the batteries?

●     Series motor

●     Shunt  generator

●     series generator

●     Shunt motor

Ans – C

17. Which of the following motor in used in ceiling fan?

●     Universal motor

●     Induction motor

●     Series motor

●     Synchronous motor

Ans – B

18. Electrostatic voltmeter instruments are suitable for?

●     AC work only

●     DC work only

●     Both AC and DC work

●     None of these

Ans-C

19. The failure percentage of electric motor is higher due to?

●     Insulation failure

●     Overloading

●     Bearing failure

●     None

Ans- C

20. Which of the following is usually not the generating voltage?

●     6.6 KV

●     9.9 KV

●     11 KV

●     13 .2 KV

Ans – B

21. In how many types of transformer can be used with relay protection system?

●     5

●     10

●     2

●     Many

Ans – C

22. Ingress of  air into the oil tanks and be avoided by using?

●     Relays

●     Plastic coatings

●     Metal coatings

●     Fuses

Ans – A

23. When tripping of the transformer from the main ckt is required?

●     Local overheating

●     Salt circuited Core laminations

●     Core Bolt insulation failure

●     Function of bushings

  Ans – D

24. Transformer used generally don’t belong to type instruct and forget?

●     True

●     False

Ans – B

25. Which of the following is the region relating to the maintenance while operation?

●     To obtain the maximum practicable operating efficiency

●     To obtain optimum life

●     To minimise the risk of premature and expected failure

●     Maximum efficiency,  life, minimum temperature

Ans – D

26. Stored oil should be checked in continuously for?

●     Impurities in the oil

●     Oil level

●     All moisture content

●     Oil Reactions

Ans – C

27. Dissolved gas content are need to be observed because?

●     Dissolved oxygen

●     Dissolved gases from outside air

●     Dissolved gases from arcs occurring in the Transformer

●     All dissolved gases

Ans – C

28. How many places of our content possible?

●     4 places

●     5 places

●     8 places

●     2 places

Ans – A

29. What is the advantage of gas monitor?

●     Time delay

●     Alarms at presence of a particular gas

●     Less efficiency

●     Requires high power

Ans – B

30. For High really reliability of Transformer action ,how many fundamental checks should be done?

●     2

●     3

●     4

●     Can’t tell

Ans- B

31. Which of the following material are not used for the Transmission and distribution of electrical power?

●     Copper

●     Aluminum

●     Tungsten

●     Steel

Ans- C

32. By which of the following method electric power may be transmitted from one location to another location?

●     Underground System

●     Over head system

●     Both a and b

●     None of the above

Ans – C

33. Which of the following transmission line have more essential cost?

●     Overhead transmission

●     Underground transmission

●     Both Have almost the same initial cost

●     None of the above

Ans – B

34. Name the Cable or connector which connects the distributor to the consumer terminal?

●     Service mains

●     Distributor

●     Feeders

●     None of the above

Ans – A

35. The usual spans with R. C. C. Poles are? ( important)

●     40- 50 m

●     60-100 m

●     200-300 m

●     80-150 m

Ans – D

36. Which of the following are the constants of the transmission lines?

●     Inductance

●     Capacitance

●     Resistance

●     Conductance

●     All of above

Ans – D

37. Low tension cables are meant for use up to?

●     1kv

●     5kv

●     10kv

●     33kv

Ans – 1KV

38. The operating voltage of High Tension cables is upto?

●     1-11kv

●     11-20kv

●     11-33kv

●     Above 33kv

Ans – A

39. The operating voltage of super tension cables is?

●     1-11kv

●     11-33kv

●     33-60kv

●     Above 66kv

Ans – B

40. Ionization in circuit breaker facilitated by?

●     Increase of field strength

●     Increase of mean free path

●     High temperature

●     All of above

Ans – D

41. Arc interruption is done by?

●     High resistance interruption

●     Low resistance interruption

●     Both a and b

●     None of these

Ans – C

42. Part of circuit breaker helpful in Breaking the current is?

●     Trip coil

●     Contacts

●     Handle

●     Medium

Ans- B

43. Desired fitting of a circuit breaker is?

●     Manually

●     Automatically

●     That it should give warning

●     None of these

Ans – B

44. Arcing time is the time between?

●     Separation of circuit breaker and extinction of Arc

●     Separation of circuit breaker and right of recovery voltage

●     Normal current interruption and arc extinction

●     None of these

Ans – A

45. For single frequency transients, ratio of peak restriking voltage to time between voltage zero and peak voltage is called?

●     Restriking voltage

●     Recovery voltage

●     Rate of rise restriking voltage

●     Active recovery voltage

Ans – C

46. Time between energisation of trip coil and separation of contacts is called?

●     Closing time

●     Opening time

●     Both a and b

●     None of tthese

Ans – D

47. In circuit breaker, to facilitate arc quenching,dielectric strength can be increased by

●     Lengthening of the gap

●     Cooling

●     Blast effect

●     All of above

Ans – D

48. Rate of right restriking voltage depends upon?

●     Active recovery voltage

●     Natural frequency of oscillation

●     Both a and b

●     Rating of circuit breaker

Ans – C

49. Which switch is used for the automatic control of the motor?

●     Hand off auto switch

●     Hand on auto switch

●     Rheostatic switch

●     Any of the above

50. ……are non-manual condition  control switches  activated by an unsafe condition?

●     Switches

●     Gear

●     Interlock

●     None of these

Ans – C

51. Typically , interlocks stop motors….. but do not start Motors… .

●     Manually,  automatically

●     Automatically , manually

●     Automatically , automatically

●     Manually , manually

Ans – C

52. The DC shunt motor is running with a certain load .The effect of adding an external resistance in field curuit is to :

●     Increase the motor speed

●     Stop the moter speed

●     Reduce the motor speed

●     Reduce the armature speed

Ans- A

53. The three point starter can be used for?

●     Both shunt and compound motor

●     Shunt Moter only

●     Series Moter only

●     Compound Moter Only

Ans- A

54. DC motor is recommended for the locomotive drive is?

●     DC series motor

●     DC long shunt compound motor

●     DC shunt motor

●     Dc short Shunt compound motor

Ans – A

54. In the case of a 3 phase induction motor Plugging is done by

●     Starting the motor on load which is more than the rated load

●     Pulling the motor directly on line without a starter

●     Interchanging connections of any two phases of the starter for quick stopping

●     Locking of the rotor due to harmonics

Ans – C

55. The earthing Rod orientation in the pit should be

●     45° degree

●     Horizontal

●     Vertical

●     75°

Ans :- C

56. Ground resistance value for sensitive installation is?

●     Less than 5 Ohms

●     5-25 ohms

●     50 ohm

●     100 ohms

Ans – A

57. Statement : which one of the following is used in earth pit?

●     Aluminium and iron

●     Graphite and silver

●     Graphite and magnesium

●     Salt and charcoal

Ans :- D

58. The thickness of metallic shielding on cables is usually?

●     0.04mm

●     0.2 to 0.4 mm

●     3 to 5 mm

●     40 to 60 mm

Ans :- A

59. . ……Cables are used for 132 KV lines?

●     High tension

●     Super tension

●     Extra high tension

●     Extra super tension

Ans :- D

60. PVC stand for

●     Polyvinyl chloride

●     Post varnish conductor

●     Pressed and varnished cloth

●     Positive voltage conductor

Ans – A

61. A certain cable has an insulation of relative permeability 4.If the  insulation is replaced by one of relative permeability 2  , the capacitance of the cable will become

●     One half

●     Double

●     Four times

●     None of the above

Ans – A

62. High Tension cables are generally used upto

●     11kv

●     33kv

●     66kv

●     132kv

Ans – A

63. The material for armouring on cable is usually

●     Steel tape

●     Galvanized steel wire

●     Any of the above

●     none of the above

64. Which of the following protects a cable against mechanical injury

●     Bedding

●     Sheath

●     Armouring

●     Any of the above

65. The unit of dielectric strength is

●     V/m2

●     MV/m2

●     MV/m

●     Vm

Ans – C

66. If the voltage increases,  what happens to dielectric strength?

●     Increases

●     Decreases

●     Remains the same

●     Becomes zero

Ans – A

67. If the thickness of the material increases what happens to the dielectric  strength?

●     Increases

●     Decreases

●     Remains the same

●     Becomes zero

Ans – B

68. Which medium has the highest dielectric strength?

●     Water

●     Mica

●     Air

●     Glass

Ans – C

69. Which of the following is not a material handling equipment?

●     Cranes

●     Lifts

●     Tongs

●     Hoists

Ans – C

70. What is the ratio of Preventive maintenance and total maintenance in general manufacturing industry?

●     1:10 men

●     1:2.69 men

●     1:2.37men

●     1:3.77 men

Ans – A

71. Frequency of inspection is decided on the basic of overloading

●     True

●     False

Ans- A

72. A safety electrical one line diagram should be used to…….all sources of electrical energy

●     Identify

●     Castigate

●     Evaluate

●     Modify

Ans – A

73. The minimum allowable work space around electrical equipment is…….inches Deep

●     36

●     48

●     24

●     30

Ans – D

74. Which is the’ can’t let go” range of current flow?

●     3-9 ma

●     9-25 ma

●     25-60 ma

●     1-3 ma

Ans – B

75. megger is a

●     Source of emf

●     Source To measure high resistance

●     Type of a null detector

●     Current carrier

Ans – B

76. Megger is also used for

●     Providing additional EMF

●     Bridge balance

●     Testing insulation resistance

●     Controlling the temperature

Ans – C

77. Megger works on the principle of

●     Kirchoff’s current laws

●     Ohm’s law

●     Gauss’s law

●     Electromagnetic induction

Ans – D

78. The role of the permanent magnet in a megger is to

●     Providing field

●     Provide voltage

●     Generate power

●     Balance the circuit

Ans – A

79. A guard ring is provided in a megger to

●     Protect the circuit

●     Eliminate error

●     Reduce current flow

●     Limit the temperature rise

Ans – B

80. The supply to be megger is given by

●     AC motor

●     AC generator

●     permanent magnet DC motor

●     DC generator

Ans – C

81. The moving element of the ohmmeter in a megger consists of

●     1 coil

●     4 coil

●     3 coil

●     10 coil

Ans – C

82. The role of the compensating coil in a megger is

●     Reduce current

●      increases voltage

●     control temperature

●     scaling

Ans – D

83. The earth resistance can be measured by

●     Fall off potential method

●     Using an Earth tester

●     Ducter ohmmeter method

●     only a and b

●     all the above

Ans – D

84. Electrical equipments are generally Earthed through an electrode to avoid socks when someone touches the body of the equipment . the earth resistance is effected by

●     Depth of electrodes buried in the soil

●     Shape and material of earth electrodes

●     Specific resistance of the soil surrounding the electrode

●     All of these

●     None of these

85. For the measurement of low resistance from few ohms down to one microohm, which of the following instrument is not suitable?

●     Potentio meter method

●     Ammeter – voltmeter method

●     Ohmmeter

●     Kelvin double bridge method

Ans – C

86. The method/methods suitable for the measurement of low resistance is/ are

●     Ammeter – Voltmeter method

●     Kelvin’s double bridge method

●     Potentiometer method

●     All of these

87. Which DC motor will be suitable along with flywheel for intermittent light and heavy loads?

●     Series motor

●     Shunt motor

●     Comulatively compound Moter

●     Differentially compounded moter

Ans – A

88. The hysteresis loss in a DC Machine least depends on

●     Frequency of magnetic reversals

●     Maximum value of flux density

●     Value and grade of iron

●     Rate of flow of ventilating air

Ans – D

89. The ratio of starting torque to full load torque least in case of

●     Series motors

●     Shunt Motors

●     Compound motors

●     None of the above

Ans – B

90. For which of the following applications a DC motor is preferred over an Ac motor

●     Low speed operation

●     High speed operation

●     Variable speed operation

●     Fixed speed operation

Ans – C

91. The armature voltage control of DC motor provides

●     Constant voltage drive

●     Constant current drive

●     Constant torque drive

●     None of the above

Ans – C


Spread the love

1 thought on “IMRE MCQ Pdf – imre 100 Mcq Pdf free Download”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *